Terpstra+kiest+voor+melkstal+zonder+melkklauwen
Achtergrond
© Langs de Melkweg

Terpstra kiest voor melkstal zonder melkklauwen

Als voeradviseur durfde Pyter Terpstra (43) over zelf boeren amper te dromen, totdat Ale Dikkerboom hem vijf jaar geleden belde. Die vroeg of hij ervoor voelde met hem en zijn vrouw in maatschap te gaan. Nu vernieuwen ze samen het bedrijf en breiden ze verder uit.

'Ik kende Ale en Jos al acht jaar, maar kwam slechts enkele keren per jaar langs', vertelt Terpstra. 'Toen Ale in 2012 belde met de vraag of ik wilde praten over het in maatschap gaan, twijfelde ik geen moment. Hij zei nog: 'Denk er even over na', maar dat hoefde voor mij niet. Ik voelde dat het goed zat en wilde niets liever dan mijn droom realiseren om zelf melkveehouder te worden.'

Ale Dikkerboom (63) en Jos Lemstra (60) werkten als echtpaar jaren samen op het bedrijf in Scharnegoutum en zagen ertegen op het te verkopen. 'Dat hier dan geen melkkoeien meer zouden lopen, die gedachte deed mij zeer', zegt Lemstra.

Uitbreiden

Met de komst van Terpstra werd besloten de stal uit te breiden. In de oude opstelling was er ruimte voor 70 koeien, nu is dat 130 stuks. Ook kwamen er nieuwe strohokken, ruimte voor de kalveren, een wachtruimte achter de melkstal en een aparte groep boxen daarachter waar 'zorgkoeien' worden gehuisvest.

We gingen kijken en wisten meteen dat we dit systeem wilden

Pyter Terpstra, melkveehouder in Scharnegoutum

'Dieren die net hebben gekalfd, met kreupelheid kampen of een hoog celgetal kennen, zitten in die groep. Dat werkt fijn', vindt Terpstra. 'Je hebt er een scherper oog op. Gedurende de dag, maar zeker door ze apart in de melkstal te halen.'

Groei

De uitbreiding van de stal werd in het najaar van 2014 afgerond. Meteen daarop volgde het plan om de 2x4-visgraatmelkstal te vervangen. Deze was verouderd, maar vooral ontoereikend voor de uitgebreide veestapel waarbij verdere groei wordt voorzien.

'We spraken met Jan Castelein die dealer is voor SAC en hier in het dorp zit. Hij wees ons op het systeem van het nieuwe melken waarbij de bekers uit de melkstand omhoogkomen en bekers passé zijn. Het leek mij niets. Ik dacht dat het een strontbende zou worden', vertelt Terpstra. 'We zijn wel gaan kijken bij Marinus in Bornwird die na Roorda in Grou de tweede was die dit systeem heeft geïnstalleerd.'

Conclusie

Toen Terpstra en zijn vriendin Tineke van der Schaaf het systeem in werking zagen, trokken ze meteen de conclusie: dit willen wij ook. 'Het melkt een stuk lichter en sneller, de klauwen hangen niet meer hinderlijk onder de koe en de bekers hangen rechter onder de uier.'

De overeenkomst werd gesloten en vanaf september 2015 startte de bouw van een 2x12-zij-aan-zijmelkstal. Die nam meer tijd in beslag dan gedacht. In die tijd gingen de koeien tweemaal daags door een noodopstelling op het voerpad. 'Dat was erg bewerkelijk en zwaar. Rond het melken waren we meestal met drie mensen en drie uur per keer bezig. Het was dan ook een grote opluchting dat we in april vorig jaar los konden in de nieuwe melkstal.'

Zenuwachtige koeien

Die opluchting kreeg niet direct een positief gevolg. De nieuwe melkstal gaf dan wel direct fysieke verlichting, er traden ook kinderziektes op. 'Het grootste probleem was dat de koeien onrustig waren, zenuwachtig. Elke melkbeurt trapten ze een of meerdere slangen kapot en de bekers moesten het ontgelden.'

De zenuwachtige dieren gaven ook onrust bij de melkveehouders. Het aantal gevallen mastitis nam toe en de speenconditie ging achteruit. Samen met de dealer werd gezocht naar een oplossing, waarbij naar het vacuüm werd gekeken. Door de langere melkkolom is het kopvacuüm namelijk hoger. 'Maar niet te hoog en dit bleek uiteindelijk ook niet de oorzaak', vertelt Terpstra.

Ander type

'We molken met dezelfde type tepelvoeringen, maar ik wilde een ander type. Castelein installeerde een paar vierkante tepelvoeringen. Dat gaf meteen verbetering. Vreemd eigenlijk, omdat we voorheen met dezelfde traditionele tepelvoeringen nooit problemen hebben ondervonden. Maar wij twijfelden niet lang en hebben alle bekers van het nieuwe type voorzien.'

Ook werden opstaande stukken gelast naast de plaatsen waar de melkbekers omhoogkomen, zodat de koeien niet meer op de bekers en de gaten gaan staan. Die laatste aanpassing was wennen voor koeien. 'Maar na die aanpassingen zijn de problemen verleden tijd.'

• De maatschap houdt vrijdag 31 maart open dag van 10 tot 16 uur

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer