Rondeelstal+voor+30%2E000+kippen+in+Ewijk+te+koop
Nieuws
© Rondeel

Rondeelstal voor 30.000 kippen in Ewijk te koop

De Rondeelstal van pluimveehouder Willy Derks uit het Gelderse Ewijk voor dertigduizend leghennen staat al sinds oktober vorig jaar leeg en is te koop. In een artikel van Youth Food Movement geeft Derks aan dat de stal voor hem nooit rendabel is geweest.

Derks was in maart 2012 de tweede ondernemer met een een Rondeelstal, waarvan er vier zijn in Nederland. Daarnaast staat er in Amsterdam een mini-Rondeelstal. Volgens Derks is de stal voor hem nooit rendabel geweest. Hij noemt daarvoor in het artikel verschillende redenen.

De pluimveehouder stelt dat het mede komt doordat het bedrijf Rondeel bv zich niet aan de prijsafspraken voor de eieren heeft gehouden. Ook werd hij in 2014 geconfronteerd met een salmonellabesmetting in het bedrijf. Het betekende dat de eieren een tijd alleen aan de verwerkende industrie geleverd konden worden.

Natuurlijke behoefte

De basis voor de Rondeelstal is ontworpen door onderzoekers van Wageningen University and Research. Daarbij is gekeken naar de natuurlijke behoefte van de kip. Het systeem is gewaardeerd door de Dierenbescherming met het toekennen van drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. Rondeel bv is de landelijke afzetorganisatie van eieren.

Rondeel heeft ook het recht op eerste koop voor de stal in Ewijk, maar volgens Derks ligt de prijs die wordt geboden ver onder de waarde van de stal. De pluimveehouder zoekt mensen die zijn stal willen kopen en losmaken van franchisegever Rondeel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer