Samen met Denen naar beter vrijloopkraamhok

Voor de ontwikkeling van vrijloopkraamhokken is een goede samenwerking een must. Een delegatie Nederlandse zeugenhouders is vorige week maandag samen met hokkenbouwer Vereijken naar Denemarken afgereisd, om daar te kijken naar de ontwikkelingen op dit gebied in dat land.

Samen+met+Denen++naar+beter+vrijloopkraamhok
© vereijken hooijer

Op dit moment zijn er wereldwijd enkele tientallen van deze kraamsystemen ontwikkeld, ieder met zijn eigen achterliggende filosofie. Het systeem van vrijloopkraamhokken kent voordelen maar er zijn ook nadelen\knelpunten die nog om een oplossing vragen.

Vereijken bezocht samen met een delegatie Nederlandse zeugenhouders van het netwerk 'Vrije Kraamzeugen' en mensen van Wageningen Livestock Research y Braedstrup, Denemarken om de stand van zaken m.b.t. vrijloopkraamhokken samen met Deense collega's te bespreken.

Daar werd in de showroom van het Deens onderzoeksinstituut voor varkens (onderdeel van SEGES) verschillende vrijloopkraamhokken en de werking hiervan van dichtbij bekeken. In de middag hebben Deense en Nederlandse onderzoekers en adviseurs de varkenshouders ingelicht over de laatste ontwikkelingen op het gebied van o.a. marktwaarde, dierenwelzijn en stalklimaat.

High Animal Welfare

Danish Crown beet de spits af met een presentatie over haar 4-Wheel Drive strategie én het gloednieuwe drie-harten concept 'Higher Animal Welfare', beiden concepten voor een betere marktverwaarding, waar vrije kraamzeugen de basis in zijn.

Het Deens onderzoeksinstituut voor varkens toonde aan dat er veel verschillen zijn tussen de Nederlandse en Deense varkenshouderij, onder andere door de genetica van de zeugen. Als consequentie verschillen partus duur, grootte van de tomen en het geboortegewicht van de biggen en dus ook de strategie om daar mee om te gaan en van een vrijloopkraamhok een succes te maken.

Vervolgens presenteerde Wageningen Livestock Research de succesfactoren in vrijloopkraamhokken en gaf zij ook aan dat er nog voldoende onbenutte potentie is voor verbetering van de systemen bijvoorbeeld op het gebied van het leren eten van vast voer door de biggen met behulp van de zeug, liggedrag zeugen en vloeruitvoering.

In het kader van een goed stalklimaat heeft Air Solutions, specialist in ventileren, laten zien wat de mogelijkheden zijn om dat belangrijke stabiele klimaat in de kraamstal (zomer én winter) te krijgen. Conditionering van binnenkomende lucht is een must, bijvoorbeeld door grondkanaal- of grondbuisventilatie.

Tegenbezoek Nederland

Na de zomervakantie wordt een tweede bijeenkomst georganiseerd; dit keer in Nederland. Onderwerpen op de agenda zullen zijn: betere waardering van de markt, lange staarten (niet couperen) en de invloed van genetica.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer