Brede steun voor Drents vogelplan

Vogelwachters en boeren in vijf kerngebieden voor akker- en weidevogelbescherming kunnen rekenen op brede steun van Provinciale Staten. Dit voorjaar moet het Drentse reddingsplan in werking treden.

Volgens het provinciebestuur is er geen tijd te verliezen om te proberen zo veel mogelijk akker en weidevogels te behouden in Drenthe. De fracties toonden zich zeer ingenomen dat er nu een breed gedragen plan van aanpak ligt. Dat is afgelopen zomer uitgewerkt door een platform van vijftien partijen die allemaal op de een of andere manier betrokken zijn bij de akker- en weidevogelbescherming.

Het plan omvat zeventien maatregelen die de komende drie jaar worden uitgevoerd in gebieden waar de vogelsoorten mogelijk kunnen worden behouden, de zogenoemde 'kansrijke gebieden'. Van boeren wordt gevraagd later, of deels, niet te maaien. Ook moeten randen van akkers niet worden geploegd, zodat weide- en akkervogels de kans krijgen nesten met jongen groot te brengen.

Predatiebeheer

In de vijf gebieden (Hunzedal, Drostendiep, Ruinen/Ruinerwold, Alteveer/Kerkenveld en rond Valthermond) wordt het ook mogelijk actief aan predatiebeheer te doen. Volgens woordvoerder Jan Nicolai van de Drentse weidevogelbeschermers is voldoende ruimte voor het bestrijden van predatoren, en dan met name de vos, een voorwaarde om de bedreigde vogelsoorten op korte termijn meer lucht te geven. 'We moeten met alle middelen de vos kunnen bejagen.'

Andere maatregelen, zoals het aanleggen van plas-drasgebieden, hebben meer tijd nodig, waarschuwde Nicolai woensdag in Provinciale Staten. 'Het vergt ook een gebiedsproces om voldoende boeren zo ver te krijgen.' Om dat goed te begeleiden komt er een gebiedsmakelaar die boeren actief benadert.

Op orde brengen

Ook Aaldrik Pot van Staatsbosbeheer is positief over het akker- en weidevogelplan. Hij vindt wel dat de nadruk moet liggen bij het op orde brengen van het landschap. 'Als het over de weidevogels gaat wordt er vooral gesproken over predatiebeheer. Terwijl, als je echt iets wil doen voor de bedreigde soorten, predatiebestrijding aanvullend is op beheer van het leefgebied.'

Gedeputeerde Henk Jumelet zei dat Gedeputeerde Staten het niet bij de vijf kansrijke gebieden willen laten. Als het plan aanslaat, wil GS ook de beekdalen inzetten voor akker- en weidevogelbeheer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer