Jagers: meer broedgebieden en minder roofdieren

Meer broedgebieden voor weidevogels inrichten én roofdieren bejagen. Met dit meersporenbeleid wil de Jagersvereniging de weidevogelstand verbeteren.

Jagers%3A+meer+broedgebieden+en+minder+roofdieren
© VidiPhoto

De jagers erkennen dat oorzaken als lage waterstanden, vroeg maaien, zware bemesting en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen ervoor zorgen dat weidevogels kwetsbaar zijn en dat sommige gebieden onleefbaar voor ze zijn. 'Maar er is meer aan de hand', aldus de Jagersvereniging.

De vereniging wijst erop dat grutto's jaarlijks minimaal 10.000 grutto kuikens moeten grootbrengen in plaats van de 4.000 nu. 'Met zo'n 50.000 tot 130.000 jonge en oude vossen in het voorjaar, zo'n 162.000 verwilderde katten en minstens 500.000 zwarte kraaien is de predatiedruk op weidevogels zeer hoog.'

Vijanden

Een goede inrichting van gebieden belangrijk voor de bescherming van weidevogels op de lange termijn, vindt de Jagersvereniging. De jagers voegen daaraan toe dat op de korte termijn 30 tot 40 procent van de nesten mislukt door predatie. Ook wordt 60 tot 75 procent van de kuikens gegrepen door roofdieren.

'Dat zijn roofdieren zonder natuurlijke vijanden zoals de vos, verwilderde kat, zwarte kraai en de hermelijn', stelt de Jagersvereniging. Daarom pleiten de jagers voor een meersporenbeleid: broedgebieden voor weidevogels inrichten én actief roofdieren bejagen.

Vangmiddelen

Grondeigenaren die de bejaging van roofdieren, zoals de vos en de zwarte kraai, niet toestaan in hun gebieden dragen actief aan bij aan de achteruitgang van de weidevogels, stellen de jagers.

Ook pleit de Jagersvereniging voor inzet van selectieve vangmiddelen, zoals vangkasten, in te zetten tegen een aantal veelvoorkomende roofdieren, zoals zwarte kraai, reiger, hermelijn en bunzing. In ieder geval tot het weer goed gaat met de weidevogels.

Verder vindt de Jagervereniging de aanleg van opgaande begroeiing en aanplant van bomen in open weidevogelgebieden onverstandig, omdat het uitkijkposten zijn voor predatoren van weidevogels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer