Weidevogel+broedt+graag+rond+Randmeren
Nieuws
© VidiPhoto

Weidevogel broedt graag rond Randmeren

Rond de Randmeren zijn in 2016 meer nesten van weidevogels gevonden dan in 2015.

Vorig jaar werden er in het gebied nog 900 nesten gevonden, in 2016 waren dat er 1130. Circa 75 procent van de nesten hebben jonge kuikens opgeleverd.

Dat is een mooi resultaat, zo blijkt uit een bericht van Boerenlandvogels Nederland. In 2015 was het aandeel uitgekomen nesten minder dan 70 procent.

Boeren zijn alert

De boeren rond de Randmeren zijn erg alert geweest om schade aan nesten tijdens landwerkzaamheden te voorkomen. Ook faunabeheereenheden hebben er aan bijgedragen dat 2016 een succesvol broedseizoen was voor weidevogels. Vorig jaar was er nog veel sprake van predatie, maar dit jaar is er veel op vossen gejaagd. Uit cijfers blijkt dat 11 procent van de legsels verloren is gegaan door predatie en 15 procent door andere oorzaken.

Coördinaten

Het water van de Randmeren verbindt de Gooi-vechtstreek en de Veluwe met Flevoland. De Werkgroep Vrijwilliger Weidevogelbescherming Randmeerkust beschikt over een aantal hulpmiddelen om nesten te beschermen.
Zo zijn alle 1130 nesten zijn vastgelegd in coördinaten met behulp van satellieten. Loonwerkers kunnen het systeem raadplegen voor ze met de trekker het land opgaan, ook beleidsmakers en uitvoerders van het agrarisch natuurbeheer maken er veelvuldig gebruik van. In het systeem is ook te zien wat de resultaten van de legsels zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  40 %
Meer weer