Mantelmeeuwen+houden+huis+in+Waterland
Achtergrond
© Kijk op vogels

Mantelmeeuwen houden huis in Waterland

Veehouders in Waterland die zich bezig houden met agrarisch natuurbeheer klagen over de grote meeuwenkolonies op de Hoeckelingsdam in het IJmeer.

Met name de kleine mantelmeeuwen voeren tijdens het broedseizoen ware strooptochten uit in de polder, waarbij ze het hebben voorzien op de nesten en vooral kuikens van beschermde weidevogels. Voorzitter Sjaak Hoogendoorn van agrarisch natuurvereniging Water, Land en Dijken (WLD) bevestigt de meedogenloos rol die de meeuwen in het veenweidegebied kunnen spelen. ‘Helaas vrees ik dat we er weinig tegen kunnen uitrichten, vanwege de beschermde status van de vogel.’

Het Vogeleiland bij de Hoeckelingsdam is de perfecte uitvalsbasis voor de meeuwen. ‘Gelukkig nog aan de randen van het gebied, want middenin zou de schade nog veel groter zijn,’stelt Hoogendoorn.

Problemen

De WLD-voorman verwijst daarbij naar de problemen die Natuurmonumenten zo’n vijf jaar geleden ondervond in het beschermde natuurgebied Wormer- en Jisperveld. ‘Destijds hield een kolonie van zo’n vijfhonderd meeuwen huis, ten koste van alle weidevogels .

‘De grootste vijand van de natuur is de natuur zelf’, stelt Hoogendoorn. ‘Mantelmeeuwen zijn echte rovers, die thuishoren in het duingebied. Desondanks zal het lastig worden om daar iets tegen in te brengen.’

Predator

Ecoloog Fred Haaijen van stadsdeel Noord erkende de week in het Parool dat de kleine mantelmeeuw een geduchte predator is. Hij wijst er echter op dat er ook vossen en kraaien actief zijn in de polder.

‘Dat hoort bij de natuur. Het grote probleem van de weidevogels is dat zij zo kwetsbaar zijn geworden als gevolg van de schaalvergroting in de veehouderij. Daar hebben de vogels veel meer last van.’

Rust

Haaijen vervolgt: ‘De weidevogels hebben voor hun nesten bloem- en kruidenrijk hooiland nodig met veel insecten. En de boer moet dat land vooral met rust laten tijdens het broedseizoen.’

Hoogendoorn erkent dat. ‘Als de weidevogels door landwerkzaamheden gaan bewegen, dan zijn ze een eenvoudige prooi voor de mantelmeeuw.'

Maatwerk

Daarom zorgt WLD ook samen met de boeren dat veel percelen pas na 15 juni worden gemaaid zodat de weidevogelkuikens daar in alle rust vliegvlug kunnen worden. Hoogendoorn: 'Juist dit maatwerk is de kern van het agrarisch natuurbeheer.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  40 %
Meer weer