Boer+ontbrekende+schakel+rond+vliegveld+Lelystad
Nieuws
© Joost de la Court

Boer ontbrekende schakel rond vliegveld Lelystad

Via omdenken de bedreiging van de uitbreiding van Lelystad Airport omzetten in kansen. Met die missie zijn zestig boeren rond het vliegveld vandaag officieel van start gegaan met het project De Lelystadse Boer.

De groep boeren wil een deel van de gronden die het vliegveld de komende jaren niet gebruikt inzetten voor duurzame teelten. Ook om een mooi plaatje te creëren vanuit de lucht. Verder willen ze er de gladheidsbestrijding en het groenonderhoud verzorgen. Daarnaast gaan de boeren eigen producten afzetten aan de zeven miljoen bezoekers die na de uitbreiding jaarlijks op de luchthaven worden verwacht. Verder behoort het telen van vogelwerende gewassen langs de start- en landingsbaan tot de plannen.

De boeren verwachten zo een serieuze partner te zijn in de gesprekken met overheden en het vliegveld. Vanochtend tekende stichting De Lelystadse Boer daarvoor een samenwerkingsovereenkomst met Lelystad Airport, provincie Flevoland, gemeente Lelystad en bedrijventerrein OMALA. 'We zijn de nog ontbrekende schakel tussen het vliegveld en zijn omgeving', sprak stichtingvoorzitter Rob ter Haar zelfbewust.

Aan het werk

Als voorbeeld geldt vliegveld Bremen, waar boeren uit de buurt ook samenwerken met de luchthaven om er zo economisch beter van te worden. De Duitse stad Bremen is ongeveer net zo groot als Lelystad en Almere samen en ook het vliegveld is goed vergelijkbaar. De verdienmodellen worden de komende tijd verder uitgewerkt. 'Daarvoor moeten we nu als mallen aan het werk', aldus Ter Haar.

Samen vertegenwoordigen de leden van De Lelystadse Boer 3.000 hectare en 50 miljoen euro aan productiewaarde. 'Ook wij willen nu en in de toekomst goed boeren', vatte Ter Haar de missie van de organisatie samen. Komend jaar al willen 25 bedrijven rond het vliegveld producten leveren aan de keukens van de cateraars en restaurants op het vlliegveld. 'Gebruikers van de luchthaven moeten het proeven, zien en beleven wat wij maken.'

Omdenken

De andere partijen in de samenwerkingsovereenkomst lijken enthousiast. 'Jullie gaan hinder ondervinden, maar we kunnen zo samen de regio sterker maken', sprak een woordvoerder van de provincie namens gedeputeerde Jaap Lodders. Wethouder Jop Fackeldey van Lelystad stelde het heel knap te vinden hoe de boeren het proces van omdenken vorm geven. 'Jullie helpen de goede dingen op de kaart te zetten, dit maakt het gebied bijzonder.'

Als proeve van bekwaamheid werden hapjes uitgeserveerd van plaatselijke producten: pompoensoep, gehaktballen en speltbroodjes met eiersalade. Allemaal afkomstig van Lelystadse boeren.

Weer

 • Zaterdag
  27° / 18°
  80 %
 • Zondag
  27° / 17°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  70 %
Meer weer