RvS: vliegveld Lelystad niet groter

Vliegveld Lelystad mag niet uitbreiden op de manier die het kabinet voor ogen heeft. De Raad van State vernietigde vandaag een besluit van de betrokken ministers over het ombouwen van Lelystad Airport tot zakelijke luchthaven.

RvS%3A+vliegveld+Lelystad+niet+groter
© Studio Kastermans

Toenmalige ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM presenteerden in oktober 2009 uitgebreide plannen voor de ontwikkeling van de luchthaven. Naast het inzetten op meer zakelijk verkeer, moeten de start- en landingsbaan op termijn worden verlengd.

Door deze stap konden ook grotere vliegtuigen de luchthaven bereiken. Ook is de ambitie Europese lijndiensten van Schiphol te verplaatsen naar Lelystad Airport. Tegen het besluit van het kabinet maakten 10 partijen bezwaar.

Naast een groot aantal boeren waren dat onder meer de gemeentebesturen van Dronten en Zeewolde en belangenvereniging Almere-Hout. De Raad van State toetste de plannen aan de Luchtvaartwet en oordeelde dat de onderbouwing van de gewenste uitbreiding daarmee in strijd is.

Het grootste bezwaar van de raad is dat in het besluit van de ministers de exacte vliegroutes niet vastliggen. De gevolgen voor bijvoorbeeld omliggende agrarische bedrijven en het milieu zijn daarom niet in te schatten.

ANP

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer