Grootse+plannen+voor+Lelystad+Airport
© Studio Kastermans

Grootse plannen voor Lelystad Airport

Vliegveld Lelystad kan zich vanaf 2018 gaan ontwikkelen tot een luchthaven met maximaal 45.000 vliegbewegingen per jaar. De ministerraad heeft vandaag ingestemd met een voorstel van staatssecretaris Wilma Mansveld (I&M).

Lelystad Airport gaat vooral vakantievluchten overnemen van Schiphol, zodat de nationale luchthaven ruimte krijgt voor groei op het gebied van andere vluchten.

Bezwaar tegen route

Boeren en tuinders in Flevoland zullen te maken krijgen met de gevolgen van de uitbreiding van Lelystad Airport. Zo maakte LTO Noord al eerder bezwaar tegen de voorgenomen aan- en afvliegroute.

Het tracé geeft naast veel geluidsoverlast voor bewoners ook kans op neerslag van kerosinedampen op gewassen. De vliegtuigen zullen vrij laag over een groot areaal bouw- en weiland vliegen, waarna pas verderop echt hoogte wordt gewonnen.

Schaderegelingen

Met LTO Noord en de Club Direct Omwonenden (CDO) van vliegveld Lelystad moet overleg plaatsvinden over schaderegelingen. Afgelopen maand werd dat nog uitgesteld omdat de uitbreiding volgens het ministerie van I&M niet in 2018 zou beginnen.

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer