%27Uitbreiding+Lelystad+Airport+geen+verrassing%27
© Studio Kastermans

'Uitbreiding Lelystad Airport geen verrassing'

Voor afdelingsbestuurder Peter Schoot Uiterkamp van LTO Noord in Oostelijk Flevoland is de aangekondigde uitbreiding van het aantal vluchten op vliegveld Lelystad Airport geen verrassing.


De NOS berichtte deze week dat KLM en Schiphol zijn overeengekomen om voor rechtstreekse vakantievluchten meer gebruik te maken van Lelystad Airport. De luchthaven moet vanaf 2017 geschikt zijn voor de extra vluchten.

Een definitief besluit over de uitbreiding valt eind 2014. Voorafgaand daaraan worden nog onderzoeken uitgevoerd om meer zicht te krijgen in de gevolgen voor het milieu en de directe omgeving van het vliegveld.

Belangen omwonenden

Schoot Uiterkamp is naast LTO-bestuurder ook betrokken bij een stichting die opkomt voor de belangen van omwonenden van het vliegveld in Lelystad. Hij vertelt dat al langer duidelijk is dat in verschillende fases Lelystad Airport gaat uitbreiden naar zo'n 45.000 vluchten in 2025.

'We hebben natuurlijk liever geen groot vliegveld vlak naast onze bedrijven', stelt Schoot Uiterkamp. 'Maar inmiddels is de ontwikkeling niet meer tegen te houden en accepteren we de uitbreiding mits dat maar gebeurt onder de juiste voorwaarden.'

Residuen

De LTO-bestuurder legt uit dat omwonende boeren zich vooral zorgen maken over residuen op hun gewassen door het intensieve vliegverkeer.

'Het is de bedoeling dat er continu metingen worden uitgevoerd om de voedselveiligheid te garanderen en bij eventuele schade verwachten we een ruimhartige compensatie.'

Compensatieregeling

Ook voor het aanbrengen van bijvoorbeeld isolatiematerialen om de gevolgen van geluidsoverlast te beperken, maar ook andere noodzakelijke aanpassingen maakt de stichting voor omwonenden zich sterk voor een compensatieregeling.

Zoals het nu lijkt hoeft Lelystad Airport voor het verlengen van de landingsbaan geen nieuwe grond aan te kopen.

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  20 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer