Boer+mist+vechtlust+collega%27s+voor+behoud+derogatie
Nieuws
© Geert Job Sevink

Boer mist vechtlust collega's voor behoud derogatie

Als de derogatie verdwijnt, stijgen de kosten voor Mark Groeneveld (23) jaarlijks met zo'n 30.000 euro. 'Veel boeren beseffen helaas nog niet wat de impact is, ze zijn lamgeslagen. Ik mis bij hen de vechtlust.'

Groenveld runt het bedrijf met zijn ouders in Niezijl (Gr). Om de bedrijfsovername te stoppen en te kiezen voor een ander beroep, daar heeft de twintiger geen seconde aan gedacht. 'Boer zijn is mijn passie. Mijn alles. Maar doordat de derogatie nu verder weg is dan ooit, daalt mijn arbeidsvreugde.'

Hij haalt er altijd veel voldoening uit om zijn bedrijfsvoering netjes op orde te hebben. 'Het doet me goed als het lukt om zo min mogelijk mest af te zetten. Jaarlijks gaat het bij ons om circa 300 kuub. Maar zonder derogatie kan dat oplopen tot 1.300 kuub. Dat voelt niet goed.'

'Scheve verhoudingen'

Hij heeft te maken met extra mestafvoer en hogere afzetkosten per kuub mest, omdat de mestmarkt voller raakt. Om de bemesting te corrigeren moet er extra gebruik van kunstmest gemaakt worden. Een kostenplaatje van in totaal zo'n 30.000 euro. 'Door de regelgeving waren de verhoudingen al scheef. Want we oogsten relatief meer opbrengst per hectare, dan er plaatsingsruimte is voor mest. Valt de derogatie weg, dan zijn die verhoudingen nóg schever.'
Nu kan Groenveld immers nog 250 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare plaatsen, maar zonder derogatie wordt dat 170 kilo.

Meer draagvlak

Met de #laarzenactie hoopt hij dat de sector meer druk kan uitoefenen op de politiek én dat er meer draagvlak wordt gecreëerd voor het behoud van de derogatie. Ook geeft het een signaal af aan burgers.
Om een sterk statement te maken richting de staatssecretaris, is het volgens hem van belang dat de periferie rondom melkveebedrijven ook hun zorgen omtrent het behouden van de derogatie toont. Het valt Groenveld verder op dat veel collega's erg gelaten zijn onder de hele situatie.

Portemonnee

'Ze zijn lamgeslagen. Ik mis bij hen de vechtlust, de motivatie om een vuist te maken. Maar ook boeren die nooit meededen aan de derogatie zullen het in hun portemonnee gaan voelen. Sommigen steken zelfs hun kop in het zand en groeien gewoon door. Die rekening krijgen we als hele melkveehouderij helaas achteraf gepresenteerd.'

video: www.facebook.com/mark.groenveld/videos/975014282609374/

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  25 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer