'Laarzenboer' wil duidelijkheid, ondanks pijn die dat doet

Jawin Klein Hegeman (42) stuurde vorige week zijn laarzen op naar Den Haag. Hij wil duidelijkheid. 'Welke keuze er ook wordt gemaakt; het zal pijn doen. Dat moet dan maar, als we maar weten waar we aan toe zijn.'

Klein Hegeman uit Bathmen is een rasoptimist. Maar die positieve instelling wordt momenteel flink op de proef gesteld. 'Niemand heeft baat bij de huidige onduidelijkheid. Ik ben daarom betrokken bij de #laarzenactie. We moeten door als gezin, maar het heeft wel veel impact. We staan ermee op en gaan ermee naar bed. Er moet iets gebeuren zodat we in Nederland in 2017 onder het fosfaatplafond blijven!'

Pijn

Welke keuze er ook wordt gemaakt, het zal volgens hem pijn gaan doen. 'Dat moet dan maar, als we maar duidelijkheid hebben. Als actiegroep willen we dat Martijn van Dam ons gewoon duidelijkheid geeft.'

Bij het verdwijnen van de derogatie zal de sector op slot gaan is zijn mening. 'We hadden voor ogen om ons bedrijf verder te ontwikkelen. Volgens de AMvB grondgebonden groei melkveehouderij zouden we volgend jaar extra koeien kunnen houden. We hebben onze boerderij samengevoegd met dat van mijn schoonouders en we hadden er rekening mee gehouden dat we fosfaatrechten moesten gaan kopen. Maar dat kan nu niet meer. Daardoor ga ik door mijn fosfaatplafond.'

Hij schat de kosten voor mestafzet op 25.000 euro. 'En dan heb ik de extra kosten voor het aankopen van kunstmest niet eens meegerekend.'

Verschralen

Als de derogatie verdwijnt heeft dat ook grote gevolgen voor de bodemkwaliteit. Klein Hegeman is deelnemer van een regionaal BEP-pilot. 'We oogsten nu al meer dan we bemesten. De grond is dus al flink aan het verschralen. Als we nog minder mest kunnen plaatsen, neemt die verarming nóg verder toe. Dat zou zonde zijn.'

Stoppers en opvolgers

Ook de stoppers en bedrijfsopvolgers zijn volgens Klein Hegeman de dupe. 'Het wordt hen ontnomen om zelf een beslissing te maken. Vorige week sprak ik nog een jonge opvolger. Hij twijfelde of hij boer zou kunnen worden, het mooiste beroep dat er volgens hem bestond. Dat zet me aan het denken. Want óók ik hoop dat ik mijn laarzen op termijn kan overdragen aan mijn kinderen.'

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  25 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer