Grondgebonden boer maakt zich zorgen

Jan Arie Koorevaar (37) heeft een grondgebonden melkveebedrijf in Goudriaan. 'We denken jarenlang in kringlopen, die moeten we nu dus gaan onderbreken.'


Ook Koorevaar is aangehaakt bij #laarzenactie. Hij verbaasde zich enorm dat de staatssecretaris de verantwoordelijkheid voor het niet geaccepteerd krijgen van het fosfaatrechtenstelsel in Brussel koud terug legt bij de sector. Zijn bedrijf voldoet aan de melkveewet en aan de eisen voor de AMvB grondgebonden groei melkveehouderij. 'Ook hebben we een BEX voordeel. Dat is allemaal een bewuste keuze. In 2015 hebben we 19 hectare grond aangekocht omdat we balans in ons bedrijf belangrijk vonden.'

Onderbreken van kringlopen

Koorevaar hecht waarde aan weidegang en mest hoeft hij niet af te voeren, een mooi grondgebonden gezinsbedrijf dus. Als de derogatie verdwijnt, valt dit plaatje in duigen. 'Ik moet een derde van mijn koeien afstoten, of mest afvoeren. Terwijl we die mest goed kunnen gebruiken, dit is toch van de zotte! We denken al jaren in kringlopen maar die moeten we nu gaan onderbreken omdat de Europese norm zou moeten gaan gelden voor de vruchtbare grond in Nederland?'

Volgens Koorevaar is de Nederlandse melkveehouderij uniek. 'Tachtig procent van de koeien loopt in de wei, en dat is een bijzonderheid in de wereld. We hebben prachtige gezinsbedrijven en maken een mooi product.'

Kwaad

Het maakt hem kwaad dat de overheid het fosfaatrechtenstelsel niet tijdig in Brussel heeft gecheckt. 'Zelf probeer je ontzettend zorgvuldig te zijn, je voldoet aan alle eisen en vult tijdig formulieren in. Op ons bedrijf richten we ons op burgers en delen informatie op facebook. We zetten ons volop in, waarom faciliteert de overheid nu zo slecht?'

'Haak ook aan'

Volgens hem zou het voor de regering juist een kans moeten zijn om er samen met de melkveehouders iets van te maken. 'Niet iedereen richt zijn bedrijf in zoals wij maar dat hoeft ook niet. Ik vind het stuitend dat alle gezinsbedrijven opeens in onzekerheid worden gestort.' En dat raakt de melkveehouder. Hij maakt zicht oprecht zorgen om de toekomst van zijn kinderen en die van jonge ondernemers. 'Het maakt me extra strijdbaar om duidelijkheid te krijgen. Ik hoop ook dat meer veehouders zich aansluiten bij #laarzenactie.

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  25 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer