Boeren+%23Laarzenactie+eisen+deze+week+duidelijkheid
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Boeren #Laarzenactie eisen deze week duidelijkheid

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft nog een week om met een oplossing te komen die 20.000 melkveehouders weer toekomstperspectief biedt. Dat stelt de groep bezorgde boeren die onder de naam #laarzenactie Van Dam oproept om de sector duidelijkheid te geven.

Tot nu toe heeft deze gelegenheidsalliantie van melkveehouders nog geen concrete plannen van de staatssecretaris gehoord. Hun volgende stap is om na deze week het antwoord in Den Haag te komen ophalen. Hoe ze dat gaan, melden ze nog niet.

Onder de naam #laarzenactie is vorige week een aantal bezorgde boeren uit Oost-Nederland een actie gestart op sociale media. De actie heeft zich inmiddels uitgebreid over de rest van Nederland. De boeren vragen duidelijkheid van staatssecretaris Martijn van Dam rond de mestwetgeving. Zij vrezen voor het verlies van derogatie en daarmee het voortbestaan van hun gezinsbedrijf. Eerder berekende het CBS dat het verlies van derogatie neerkomt op het verwijderen van 480.000 koeien.

Onvoldoende

De boeren van de #laarzenactie vinden dat Van Dam onvoldoende contact gehouden met de Europese Unie over de invoering van de fosfaatrechten en het veilig stellen van een nieuwe derogatie voor de periode 2018-2022.

Zoals Berny Remerink, één van de deelnemers aan #laarzenactie stelt: 'Van ons mag je verwachten dat we weten hoe je een koe moet melken, van een staatssecretaris mag je verwachten dat hij weet hoe je een wet moet maken'. Boeren zijn bang dat het nu te laat is om de derogatie nog veilig te stellen.

Onzekerheid

Van Dam heeft afgelopen vrijdag in Nieuwsuur aangegeven het belang van derogatie te zien voor de sector, het milieu en de Nederlandse maatschappij. Een concrete oplossing noemnde van Dam nog niet. Wel gaf hij aan dat hij de 23 miljoen euro Europees geld willen gebruiken voor een afvoerprmeie van koeien, fosfaatreductie in het voerspoor wil realiseren en de zuivelsector wil aanspreken.

De onzekerheid bij de boerengezinnen en bedrijven die gerelateerd zijn aan de landbouw duurt echter voort. Daarom verwachten de #laarzenactie-boeren nu snel duidelijkheid over het behoud van derogatie. Mocht deze er niet spoedig komen, dan komen zij naar Den Haag om het antwoord op te halen bij de staatssecretaris.

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer