Prijs+boerenkaas+blijft+stabiel
Nieuws
© Mike Schellart

Prijs boerenkaas blijft stabiel

De prijzen voor boerenkaas blijven voor de vierde achtereenvolgende maand op hetzelfde niveau. De kiloprijs boven de 20 kilo staat net als vorige maand op 4,30 euro. De stemming is redelijk.

De kiloprijs voor boerenkaas van 12 kilo blijft op 4,30 euro, die van 16 kilo op 4,45 euro. De prijs van Leidse 30+ staat nu op 4,55 euro. Voor kruidenkaas staat de prijs op 4,40 euro per kilo.

'Heel zuivelend Nederland snakt naar een verbetering van de zuivelmarkt, maar er zijn geen serieuze signalen dat dat spoedig zal gebeuren', meldt de noteringscommissie van Boerenkaas die maandelijks bijeenkomt.

Naast elkaar

Wel blijkt duidelijker dan voorheen dat markten naast elkaar kunnen bestaan, stelt de commissie verder. 'Zo blijft de biomelkmarkt zich onderscheiden van de gangbare zuivelmarkt door een goede vraag en navenant goede prijzen. Ditzelfde geldt voor de Boerenkaasmarkt.'

De vraag is goed en de prijzen zijn hoger dan die van vele andere kaassoorten. 'Er is overigens wel een limiet aan het prijsverschil', waarschuwt de noteringscommissie. 'Een te hoge prijs kan leiden tot vraaguitval en ook wordt de productie gestimuleerd, mede vanwege de lage melkprijzen.'

Risico

Partijen in de markt schatten het risico van een prijsval verschillend in. De aanvoer van Boerenkaas is groot, evenals de voorraden. Het omzetvolume is het laatste jaar met minstens 10 procent gegroeid en daar horen ook grotere voorraden bij.

'Maar daarmee wordt ook het financieel risico groter. Vraag is nu hoelang vraag en aanbod nog keurig in evenwicht blijven, of dat (en wanneer) de Boerenkaasmarkt mee gaat bewegen met de overige zuivel naar omlaag', aldus de noteringscommissie .

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer