Prijs+boerenkaas+blijft+%27navenant%27+laag
Nieuws
© Mike Schellart

Prijs boerenkaas blijft 'navenant' laag

De noteringen voor boerenkaas zijn deze maand gelijk gebleven. De kiloprijs voor boerenkazen boven de 20 kilo blijft op 4,55 euro staan. In februari stond die nog op 4,80 euro.

De kiloprijs voor boerenkaas van 12 kilo blijft staan op 4,25 euro, die van 16 kilo op 4,40 euro. Voor een kilo Leidse 30+ wordt 4,50 euro uitgekeerd. Voor kruidenkaas 4,35 euro per kilo.

De stemming is net als in juli en augustus 'redelijk', stelt de noteringscommissie voor boerenkaas in de nieuwsbrief van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders.

Herstel

'De prijzen bevinden zich op een laag niveau en marktanalisten geven aan dat herstel nog wel maanden op zich kan laten wachten', meldt de commissie. 'De boerderijmelkprijs is inmiddels navenant laag.'

'De ontwikkelingen in de kaasmarkt lopen traditiegetrouw achter bij die van de poeder- en botermarkt. De voorraden van fabriekskaas zijn inmiddels groot en er is geen zicht op dat deze voorraad tegen redelijke prijzen zal kunnen worden afgebouwd.'

Stimulans

Veel fabriekskaas is bestemd voor de export. De commissie is blij dat Nederlanders wel kaas blijven consumeren. 'De vakantieperiode is weer voorbij en dat is een stimulans voor de kaasverkoop. Vooral boerenkaas staat in de belangstelling en de verkopen daarvan zijn dan ook goed.'

Toch blijft ook de voorraad boerenkaas, hoewel minder prominent dan fabriekskaas. 'Of deze voorraad in overeenstemming is met het huidige afzetvolume is nog de vraag en dat maakt handelaren wat voorzichtig', stelt de noteringscommissie.

Onder de notering

'Veruit de meeste kaas die wordt aangevoerd heeft al een bestemming, soms moet wat extra moeite worden gedaan voor de afzet', staat in de nieuwsbrief.

'Er wordt ook kaas onder de notering verhandeld, maar het is niet helemaal duidelijk of dit volume groter is dan andere jaren of niet. De aanvoer is op dit moment voldoende groot, er is geen extra kaas nodig.'

De noteringscommissie komt op vrijdag 2 oktober opnieuw bijeen.

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer