Agrifirm sojapool: 514,50 euro

Agrifirm Plant betaalt de deelnemers aan de sojapool een prijs van 514,50 euro per ton voor de oogst van 2014. Het is voor het eerst dat Nederlandse telers hun soja in poolverband afzetten.

Agrifirm+sojapool%3A+514%2C50+euro
© Nieuwe Oogst

De oogst van 2014 is de eerste sojaoogst waarvoor Agrifirm Plant een afzetpool aanbiedt. De onderneming baseert de poolprijs van 514,50 euro per ton op de gerealiseerde verkopen in een jaar tijd.

'Het gaat daarbij vooral om afzet naar de humane voedingsindustrie, waar duidelijk vraag bestaat naar gegarandeerd niet-genetisch gemodificeerde sojabonen.'

Toenemende belangstelling

Agrifirm Plant signaleert een toenemende belangstelling voor Nederlandse geteelde soja, vooral bij verwerkers die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden. 'Een goede ontwikkeling die perspectief biedt voor de toekomst.'

De kwaliteit en opbrengst van de oogst zijn wisselend. 'Een deel van de telers teelde dit jaar voor het eerst soja en 2014 was voor hen een leerjaar. Vroeg geoogste percelen haalden de beste kwaliteiten.'

Opbrengst

De opbrengst stijgt wel ten opzichte van eerdere jaren, geeft de onderneming aan. De gemiddelde opbrengst van de beste 25 procent telers was 3,4 ton per hectare. Ook op het gebied van kwaliteit boeken Agrifirm Plant en de telers vooruitgang.

Dat gebeurt onder meer door een uitgebreider pakket gewasbeschermingsmiddelen. Agrifirm zet in op samenwerking met Wageningen UR en de telers om het rendement van de teelt verder te verhogen. Dat door onder meer nieuwe en betere rassen.

Wereldmarkt

Door veranderende omstandigheden op de wereldmarkt van de soja zijn de prijzen in 2014 van soja lager dan in 2013. 'Nederlandse geteelde soja bevindt zich op een ander prijsniveau dan de wereldmarkt, maar staat er niet los van.'

De wereldmarkt voor soja toont dit jaar gelijkenissen met de tarwemarkt. De prijzen zijn lager dan de voorgaande jaren door goede oogsten en grote voorraden. Ook was er dit jaar veel non-gm soja beschikbaar door een toegenomen areaal, waardoor de premies dalen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer