Ansems+voert+Nederlandse+soja+aan+koeien
Nieuws
© Agrifirm

Ansems voert Nederlandse soja aan koeien

Drie melkveehouders voeren hun koeien sinds eind vorig jaar met in Nederland geteelde soja. Een van hen is Corné Ansems uit Hoogeloon. Hij wil de meerkosten terugverdienen met zijn kaasverkoop.


Corné Ansems van kaasboerderij De Ruurhoeve in Hoogeloon teelde voor het tweede jaar soja op ruim 2 hectare. Hij hecht er waarde aan dat de soja gg-vrij is. Het eerste jaar bracht de soja 2.500 kilo per hectare op, vorig jaar was dit 3.300 kilo.

Smakelijk product

De soja maakt sinds eind december deel uit van het rantsoen. ‘De hele boon, inclusief de olie, is een heel smakelijk product’, vindt de melkveehouder.

De Brabander voerde de hoeveelheid soja in het rantsoen geleidelijk op tot 2 kilo per koe per dag. Het voeren geschiedt automatisch met een voermengwagen. Over de ervaringen met het voeren is het nog te vroeg.

De soja bevat 1.500 VEM en 325 gram ruw eiwit per kilo droge stof. Of de behandelde soja zorgt voor een juiste verhouding tussen omega 3 en omega 6, moet uit de proef blijken. Ansems maakt de zelfontwikkelde Cholfitty kaas, die 30 procent meer omega 3 en omega 6 bevat.

Op initiatief van landbouwcoöperatie Agrifirm loopt tot maart 2015 een proef, waarbij met de drie melkveehouders wordt gekeken of een rantsoen met deze soja interessant is. In Nederland geteelde soja kan, ondanks dat deze relatief duur is, voor nichemarkten zoals speciale kaas toch meerwaarde brengen.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer