Nevedi steunt criteria duurzaamheid soja

Steeds meer diervoederbedrijven in Europa kopen soja in die voldoet aan minimumeisen voor duurzaamheid. 'Voor de Nederlandse diervoederindustrie is die ontwikkeling cruciaal', stelt Nevedi-directeur Henk Flipsen.

Nevedi+steunt+criteria+duurzaamheid+soja
© nevedi logo

Flipsen is tevreden over de lancering van de Soy Sourcing Guidelines van de Europese koepelorganisatie FEFAC. Die geeft een aanbeveling voor een 'basisniveau' voor de inkoop van soja, daar waar de marktvraag naar verantwoorde soja niet aanwezig of nog beperkt is.

'In de praktijk betekent dit dat de soja niet afkomstig mag zijn van illegaal ontbost gebied en moet worden geteeld onder verantwoorde arbeids- en milieuomstandigheden. Voor alle importsoja gebruikt door Nederlandse diervoederbedrijven is dat al sinds dit jaar het geval.'

Zes criteria

De FEFAC-richtlijnen omvatten zes criteria. Die zijn gericht op naleving van de wet, verantwoorde omgang met het milieu, goede landbouwpraktijken, bescherming van sociale relaties, het eerbiedigen van landrechten en verantwoorde arbeidsomstandigheden.

De richtlijnen zullen volgens Flipsen in andere Europese Unie-landen zorgen voor meer besef van de noodzaak om duurzamere soja in te kopen. 'De Nederlandse branche kan daarvan profiteren, omdat we vooroplopen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer