Nevedi+steunt+criteria+duurzaamheid+soja
Nieuws
© nevedi logo

Nevedi steunt criteria duurzaamheid soja

Steeds meer diervoederbedrijven in Europa kopen soja in die voldoet aan minimumeisen voor duurzaamheid. 'Voor de Nederlandse diervoederindustrie is die ontwikkeling cruciaal', stelt Nevedi-directeur Henk Flipsen.

Flipsen is tevreden over de lancering van de Soy Sourcing Guidelines van de Europese koepelorganisatie FEFAC. Die geeft een aanbeveling voor een 'basisniveau' voor de inkoop van soja, daar waar de marktvraag naar verantwoorde soja niet aanwezig of nog beperkt is.

'In de praktijk betekent dit dat de soja niet afkomstig mag zijn van illegaal ontbost gebied en moet worden geteeld onder verantwoorde arbeids- en milieuomstandigheden. Voor alle importsoja gebruikt door Nederlandse diervoederbedrijven is dat al sinds dit jaar het geval.'

Zes criteria

De FEFAC-richtlijnen omvatten zes criteria. Die zijn gericht op naleving van de wet, verantwoorde omgang met het milieu, goede landbouwpraktijken, bescherming van sociale relaties, het eerbiedigen van landrechten en verantwoorde arbeidsomstandigheden.

De richtlijnen zullen volgens Flipsen in andere Europese Unie-landen zorgen voor meer besef van de noodzaak om duurzamere soja in te kopen. 'De Nederlandse branche kan daarvan profiteren, omdat we vooroplopen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer