'Forse groei verantwoorde soja'

Een toename van 769 procent in verantwoorde soja voor Europa in 3 jaar. Dat is het doel van belangrijks spelers in de sojaketen. Daarmee moet in 2017 10 miljoen ton verantwoorde soja worden geteeld.

%27Forse+groei+verantwoorde+soja%27
© Nieuwe Oogst

In 2014 werd nog 1,3 miljoen ton van deze soja naar Europa verscheept. De groei in verantwoorde soja werd woensdag is Brussel tijdens de tiende jaarvergadering van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) onderschreven door een brede groep van stakeholders - waaronder sojaproducenten, supermarktketens, levensmiddelenfabrikanten en NGO's.

Tijdens de jaarvergadering, lanceerde RTRS een online instrument dat waardevolle natuurgebieden in kaart brengt om ontbossing te voorkomen.

Dit instrument identificeert gebieden met waardevolle natuur om sojaproductie in deze gebieden te voorkomen.

Op dit moment werkt het instrument voor Paraguay en Brazilië. Ook wordt het voor Argentinië ontwikkeld. Het bijbehorend handboek voor verantwoorde groei van het soja-areaal helpt om vooraf de risico's voor verschillende ecosystemen in diverse gebieden te beoordelen.

Groeiende sojateelt

Daarmee moeten de negatieve gevolgen van de groeiende sojateelt worden voorkomen.

Agustín Mascotena, algemeen directeur van RTRS: 'We moeten kunnen garanderen dat de groei van de sojateelt niet ten koste gaat van bossen en andere waardevolle natuur.'

'Om dit te bereiken moeten we samenwerken met partners in het veld, maar ook met andere partijen in de sojaketen. Bedrijven vormen een belangrijke stuwende kracht om ervoor te zorgen dat de soja die op de markt komt geen schade aan de natuur aanricht.

Dit lukt alleen als partijen uit verschillende sectoren nauwer samenwerken', aldus Mascotena.

Twee internationale bedrijven namen de uitdaging aan. Levensmiddelenfabrikant Unilever en supermarktketen Koninklijke Ahold lanceerden namens de Consumer Goods Forum (CGF, het wereldwijde netwerk voor de consumentengoederenindustrie) een oproep om verantwoorde sojaketens te ondersteunen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer