Zuivelketen koopt louter verantwoorde soja

Het is bewerkelijk om partijen verantwoorde soja in aparte vrachtwagens en boten naar Nederland te transporteren, dus duurt het nog jaren voordat Nederlandse koeien deze soja krijgen.

Zuivelketen+koopt+louter+verantwoorde+soja
© Nieuwe Oogst

De Nederlandse melkveehouderij koopt sinds 1 januari 2015 uitsluitend verantwoorde soja aan. Maar dat wil niet zeggen dat Hollandse koeien nu al verantwoorde soja krijgen.

Logistiek

'Nee, dat is nog niet haalbaar. Het is qua logistiek heel lastig om de verantwoorde soja gescheiden te vervoeren van reguliere soja. Het zou de prijs enorm opstuwen', aldus Gert van der Bijl, coördinator van het internationale sojaprogramma van de maatschappelijke organisatie Solidaridad

Certificaten

Daarom koopt de Nederlandse zuivelketen de certificaten van de sojaboeren. Die hoeveelheid komt overeen met 300.000 ton, maar de koeien krijgen dus gewone soja. Met de aankoop van de certificaten stimuleert de Nederlandse zuivelketen sojaboeren om verantwoord te produceren. Ze krijgen een half procent meer uitbetaald dan boeren die gewone soja produceren.

Groene stroom-principe

Bijl: 'Je kunt het systeem vergelijken met het principe voor groene stroom. Hierbij komt de groene stroom niet altijd terecht bij de klant die groene stroom koopt.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer