'Niet alleen kennis naar China exporteren'

Voormalig landbouwraad Marinus Overheul in China adviseert Nederland om de export van landbouwkennis naar het Aziatische land waar mogelijk te combineren met de export van landbouwproducten.

%27Niet+alleen+kennis+naar+China+exporteren%27
© agriterra

Voor de export van landbouwproducten is China voor Nederland de belangrijkste groeimarkt buiten de Europese Unie. Overheul voorspelt dat de waarde van de landbouwexport naar China kan doorgroeien van de huidige 1,5 miljard euro tot op termijn zo'n 5 miljard euro.

Op uitnodiging van afdeling Oostelijk-Flevoland van LTO Noord sprak Overheul vorige week in Dronten tijdens de jaarvergadering over zijn ervaringen als landbouwraad in Rusland en China. Ook gaf hij daarbij een bespiegeling op de Nederlandse handelsperspectieven in beide landen.

Zeer leergierig

Volgens Overheul zijn vooral Chinezen zeer leergierig en vooral geïnteresseerd in de Nederlandse landbouwkennis. Toch adviseert hij om de export van kennis altijd te combineren met de export van hoogwaardige landbouwproducten.

'Het meeleveren van kennis met de producten is ondersteunend en moet niet los van elkaar gezien worden. Wij doen het overigens goed als handelspartner in China, net als bijvoorbeeld Amerika, Canada, Frankrijk en Denemarken.'

Compleet pakket

Overheul vertelt dat China hoge kwaliteitseisen stelt en dat Nederland met name goed scoort vanwege de fytosanitaire en veterinaire keuringssystemen. 'Verder is het voor de handel op China van belang om een compleet pakket te kunnen leveren, dus zo nodig ook producten uit andere werelddelen.'

De Chinese landbouw maakt een versnelde ontwikkeling door waarbij de bedrijven steeds grootschaliger worden. Nederlandse agrobedrijven zijn betrokken bij diverse projecten op het gebied van de melkveehouderij en ook in de akker- en tuinbouw.

Handelsmissies

Om de banden met China warm te houden, is het volgens Overheul van belang om regelmatig handelsmissies over en weer te organiseren.

'Dat kan op alle niveaus, maar liefst ook op politiek en hoog ambtelijk niveau. Daar hechten Chinezen veel waarde aan en de overheid en staat spelen nu eenmaal een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de landbouw.'

Markttoegang

Hij vervolgt dat er jaarlijks landbouwoverleg is met de Chinese autoriteiten op het niveau van viceministers. 'Verder zitten specialisten zo'n vier keer per jaar bij elkaar voor veterinaire en fytosanitaire zaken om de markttoegang voor Nederlandse producten te bevorderen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer