Kamer+akkoord+met+einde+productschappen
Nieuws
© Jan van Liere

Kamer akkoord met einde productschappen

De Tweede Kamer heeft de Wet opheffing bedrijfslichamen aangenomen. Nu moet alleen de Eerste Kamer nog instemmen met de opheffing van de product- en bedrijfschappen.

De wet kreeg vanmiddag een ruime meerderheid in het parlement. De twee fracties die zich fel verzetten tegen opheffing, CDA en SGP, hebben samen slechts zestien van de 150 zetels.

Evaluatie

De Tweede Kamer steunde wel een amendement van het CDA dat vraagt om een evaluatie van de manier waarop de overheid de publieke taken overneemt van de schappen. Die evaluatie zal over vijf jaar plaats vinden.

Ook is een motie van CDA en SGP aangenomen die minister Henk Kamp (EZ) vraagt om nog voor 1 januari 2015 de producenten- en brancheorganisaties te erkennen die de sectoren willen oprichten. Daarbij zou het kabinet boven de geldende EU-regeling geen verzwarende nationale voorschriften moeten opleggen.

Toezegging

Kamp heeft de Kamer al toegezegd dat hij aanvragen die tijdig binnen komen voor 1 januari zal afhandelen. En ook als een aanvraag wat later binnenkomt, wil hij toch proberen ‘op een verantwoorde manier’ tot een besluit voor 1 januari 2015 te komen.

Een motie van D66 en SP die vroeg om geen nieuwe verplichte heffingen toe te staan door middel van algemeen verbindend verklaringen (AVV's) is verworpen.

Weer

 • Woensdag
  18° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  18° / 13°
  50 %
Meer weer