VVD%3A+werkwijze+zuivelNL+niet+van+deze+tijd
© -

VVD: werkwijze zuivelNL niet van deze tijd

De VVD heeft zich in vragen aan minister Henk Kamp van Economische Zaken kritisch uitgelaten over de oprichting van brancheorganisatie ZuivelNL.

ZuivelNL is opgericht door LTO en NZO om de samenwerking in de keten te versterken ten behoeve van diergezondheid, exportpositie en duurzaamheid.

Met de oprichting willen de partijen taken oppakken die door het verdwijnen van de productschappen buiten de boot dreigen te vallen. Beide organisaties willen een bijdrage vragen van melkveehouders van 0,05 euro per 100 kilo melk.

Vreemd

De VVD vindt de oprichting van ZuivelNL vreemd, zo schrijven de VVD-Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs aan Kamp.

'We vinden het vreemd dat melkveehouders geld moeten afdragen aan ZuivelNL, terwijl de organisatie nog niet is erkend als brancheorganisatie binnen het Europees Landbouwbeleid.'

Te weinig inspraak

Ook vinden zij dat boeren te weinig inspraak hebben in de oprichting en werkwijze van ZuivelNL.

'Alles wordt voor de boeren geregeld zonder dat de boeren zelf worden geraadpleegd. Het heffen van middelen zonder dat betrokkenen hierin gekend worden, was juist één van de hoofdredenen om de productschappen op te heffen.'

Samenwerking

Minister Kamp vindt het goed dat een sector de samenwerking in de keten wil versterken. Hij stelt dat ZuivelNL als private organisatie vrij is om een financiële bijdrage te vragen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
 • Zaterdag
  19° / 9°
  40 %
 • Zondag
  19° / 10°
  10 %
Meer weer