%27Brussel+vertraagt+doorgaan+schap%27
© Fotex

'Brussel vertraagt doorgaan schap'

Brusselse beoordeling van alternatieven voor de oude productschappen kost veel tijd. Volgens LTO-akkerbouwvoorman Jaap Haanstra is het van belang dat de ruimte voor nationaal geregelde zaken wordt gegeven.

De productschappen zetten hun eigen opheffing snel door, maar voor zaken als kennis, innovatie en onderzoek wil LTO Akkerbouw wel een nationale organisatievorm hebben.

Daarin wordt LTO gesteund door andere organisaties als de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Samen spreken die partijen daarover met het ministerie van Economische Zaken.

Signaal

Haanstra wil liefst in korte tijd naar een organisatie die voor kennis, innovatie en onderzoek zaken collectief regelt. Hij wil het uitdrukkelijke signaal geven dat er nu vlot resultaten nodig zijn.

LTO vindt daarbij NAV naast zich. Volgens voorzitter Teun de Jong is het de wens van de LTO- en de NAV-leden om snel spijkers met koppen te slaan voor de collectieve regelingen.

'We vertegenwoordigen wel 70 procent van de akkerbouwers', zegt De Jong, die beaamt wat Haanstra zegt: 'Het proces naar nieuwe producentenorganisaties verloopt stroperig.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer