Helft+telers+nodig+voor+algemeen+bindend+verklaring
© ministerie van SWZ

Helft telers nodig voor algemeen bindend verklaring

Producentenorganisaties die een maatregel algemeen bindend willen verklaren, moeten tenminste 50 procent van de betrokken boeren of tuinders vertegenwoordigen en een aandeel hebben van tweederde in de productie van het product. Dat laat minister Henk Kamp (EZ) weten.

Volgens de nieuwe Europese regels kunnen lidstaten producentenorganisaties oprichten om zo de positie van boeren of tuinders te versterken.

Daarbij wordt het mogelijk om bepaalde voorwaarden ook te laten gelden voor boeren of tuinders die niet bij de producentenorganisatie zijn aangesloten. Dat is het principe van het algemeen verbindend verklaren.

Voorwaarden

Kamp laat weten voorwaarden te stellen om het algemeen verbindend verklaren mogelijk te maken.

Als voorbeeld granen. De producentenorganisatie Granen moet de helft van graantelers in Nederland vertegenwoordigen en een aandeel hebben van tweederde van de graanproductie.

Voedselveiligheid

Niet voor elk onderwerp kan een algemeen bindend verklaring worden aangevraagd. Het moet vooral gaan om doelen als gezondheid van dieren of planten en voedselveiligheid.

Maar ook milieubescherming, minder gebruik gewasbeschermingsmiddelen of diergeneesmiddelen dan wel maatregelen om het potentieel van producten te bevorderen.

Kamp zegt elke aanvraag apart te willen beoordelen.

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer