Dijksma+waarschuwt+voor+versnippering
© Dirk Hol

Dijksma waarschuwt voor versnippering

In moeilijke tijden komt de samenhang tussen sectoren onder druk te staan. Dat is een kritisch punt voor de agrarische sector. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma vandaag tijdens het LTO/NCR-café.

Dijksma noemde het voorbeeld van dierrechten waar verschillende sectoren tegenover elkaar kwamen te staan. 'De land- en tuinbouw moet zich juist verenigen. Zeker als er harde noten moeten worden gekraakt.'

De bewindsvrouw vindt het belangrijk dat de agrarische sector goed georganiseerd is. 'Voor mij is het essentieel om een goed aanspreekpunt te hebben.'

Publieke taken

Het voorkomen van versnippering is vooral een taak van de sector zelf, vindt Dijksma. 'Met het opheffen van de schappen trekt de overheid een aantal publieke taken naar zich toe. Het is aan de sector om zelf invulling te geven aan de overige taken.'

Die moeten volgens haar bepalen wie wat gaat doen en wie het aanspreekpunt wordt.

Mestverwerking

Dijksma liet weten samen met de sector naar plekken te willen zoeken waar mestverwerkingsinstallaties kunnen worden opgestart.

Veehouders en mestverwerkers kunnen in veel gemeenten geen geschikte plek krijgen om hun verwerkingsinstallatie te starten. Dat houdt de ontwikkeling van mestverwerking tegen, zo begreep Dijksma. 'Dat moeten we samen oppakken.'

Weer

 • Woensdag
  20° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer