WUR%3A+meer+bieten+in+Nederland+na+2017
Nieuws
© Nieuwe Oogst

WUR: meer bieten in Nederland na 2017

Op basis van modelberekeningen schat Wageningen UR (WUR) dat na het wegvallen van de quotumregeling in 2017 het areaal suikerbieten in de Europese Unie stijgt met 10 procent en in Nederland zelfs met 14 procent.

Volgens Wageningen UR ontstaat na het verdwijnen van het suikerquotum een compleet nieuwe situatie voor de bietenteelt in ons land en in Europa.

Vooral de mogelijkheid om suiker te gebruiken als grondstof in de chemische industrie voor de productie van chemicaliën en bioplastics biedt grote kansen, stelt het onderzoeksinstituut.

Wereldproductie

De Europese Unie produceerde in 2013 16,3 miljoen ton suiker. Dat is bijna 10 procent van de wereldproductie aan biet- en rietsuiker samen.

Europa importeert op dit moment 10 procent van de suikerbehoefte. Volgens Wageningen UR Food & Biobased Research zou dat kunnen veranderen in een netto exportpositie.

Prijsverschil kleiner

Met name Noordwest- Europa heeft een uitstekend klimaat voor de teelt van suikerbieten. Wageningen UR gaat ervan uit dat na het wegvallen van het quotum het prijsverschil tussen humane suiker en suiker voor non-food-doeleinden kleiner wordt.

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer