Klimaatmodellen vergeten plantconcurrentie

Modellen die berekenen welke planten zich het beste aanpassen aan het veranderende klimaat houden geen rekening met de onderlinge concurrentie tussen planten.

Klimaatmodellen+vergeten+plantconcurrentie
© Agrifirm

Dat is niet terecht, vindt een team van Wageningse en Utrechtse ecologen en geowetenschappers.

'Niet de meest efficiënte planten, maar de planten die hun directe buren weten weg te concurreren winnen de evolutionaire strijd', schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift New Phytologist.

Gunstiger omstandigheden

Klimaatverandering beïnvloedt vegetaties, maar vegetaties beïnvloeden ook het klimaat. Gunstigere omstandigheden voor planten zullen leiden tot meer groei en meer CO2-opname door planten.

'Maar de mate waarmee CO2-opname door planten toeneemt is minder groot dan in klimaatmodellen vaak wordt aangenomen', aldus hoogleraar Gewas- en onkruidecologie Niels Anten van Wageningen UR.

Sojaplanten

Dat binnen een soort niet de meest efficiënte planten altijd het meeste nageslacht krijgen, maar de planten die hun directe buren weten te verslaan, blijkt uit proeven met sojaplanten.

De sojaplanten die iets hoger worden of grotere bladeren krijgen, overschaduwen letterlijk hun buren. Hierdoor wint niet de plant die zonlicht het meest optimaal omzet, maar de plant die het meest concurrerend is.

Evolutionaire selectie

Bij de evolutionaire selectie van planteneigenschappen is volgens Anten niet altijd bepalend wat het beste is voor de gemeenschap. Ook onderlinge concurrentie speelt daarin dus een rol.

Rekening houdend met factoren die betrekking hebben op onderlinge concurrentie tussen planten zijn betere klimaatmodellen te ontwikkelen, stelt Anten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer