Doorbraak+in+begrip+voor+groei+plant
Nieuws
© eigen foto Wageningen UR

Doorbraak in begrip voor groei plant

Onderzoekers van Wageningen UR hebben meer inzicht gekregen in de groei en ontwikkeling van de plant. De doorbraak is gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature.

Planten groeien door celdeling, celstrekking en differentiatie van cellen en weefsels. Die processen zorgen voor de structuur van de plant.

Tegelijkertijd kunnen planten heel snel reageren op prikkels. Daardoor buigt een scheut zich naar het licht en zoeken wortels de zwaartekracht op.

'Voor het eerst begrijpen we hoe die snelle reacties samen kunnen gaan met het behoud van de structuur van de plant, in een samenspel tussen het hormoon auxine en regeleiwitten', zegt hoogleraar Ben Scheres van Wageningen UR.

Veelheid van taken

Auxine zelf blijkt de snelle reacties van de plant rechtstreeks aan te sturen. Het plantenhormoon heeft een veelheid van taken in de plant.

De regeleiwitten op hun beurt beïnvloeden de plaats en de grootte van de zones waarin celdeling, celstrekking en differentiatie plaatsvinden.

Scheres houdt zich al twintig jaar bezig met regulatie van de groei. Aanvankelijk aan de Universiteit Utrecht, nu bij de leerstoel Ontwikkelingsbiologie van planten van Wageningen UR.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer