Minder+emissie+bij+Koeien+%26amp%3B+Kansen
Nieuws
© Nieuwe Oogstt

Minder emissie bij Koeien & Kansen

De totale broeikasgasemissie is op Koeien & Kansen-bedrijven 5 procent lager dan op vergelijkbare melkveebedrijven uit het Bedrijveninformatienetwerk (BIN).

Dit blijkt uit een vergelijking van Wageningen UR in het kader van Verantwoorde Veehouderij. De prestaties van de zogeheten BIN-bedrijven zijn afkomstig uit de periode van 2010 en 2012.

De totale broeikasgasemissie in 2013 op Koeien & Kansen-bedrijven bedraagt in de vergelijking gemiddeld 1200 kilogram CO2 per 100.000 kilogram melk.

KringloopWijzer

Berekeningen met de KringloopWijzer tonen aan dat 75 procent op het eigen bedrijf vrijkomt en dat het overige deel van de emissie buiten het eigen bedrijf ontstaat.

Bijna 75 procent van de uitstoot van de bedrijven komt vrij via methaan, lachgas bepaalt 17 procent en 10 procent is CO2-emissie door energieverbruik via brandstof en elektriciteit.

Vooral op eigen bedrijf

Vooral de emissie op het eigen bedrijf is in Koeien & Kansen lager dan de bedrijven in BIN. Dat verschil is 9 procent. De emissies zijn bepaald volgens de methodiek van de KringloopWijzer, zowel voor de Koeien & Kansen-bedrijven als voor de BIN-bedrijven.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 4°
  30 %
Meer weer