Eerste+IBV+Q1+stam+in+Nederland
© Nieuwe Oogst

Eerste IBV Q1 stam in Nederland

Voor het eerst in Nederland is in december vorig jaar een infectieuze bronchitis -virusstam van het Q1- type aangetoond. Bij scharrelhennen uit Flevoland uitte zich dit in productieproblemen en lusteloosheid.

Bij de hennen die naar de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) werden gestuurd voor onderzoek, werd ook E. coli aangetroffen, naast de voor West-Europa nieuwe IBV-stam.

Het Q1-type IBV is voor het eerst beschreven in China. Het wordt al meerdere jaren ook in diverse Latijns-Amerikaanse landen en het Midden-Oosten op grote schaal gezien in koppels met luchtwegproblemen, nierproblemen en productiedalingen.

Schadelijkheid

In Italië is de stam inmiddels ook enkele malen aangetoond. Eerder onderzoek door de GD wees uit dat er variatie is in de schadelijkheid van Q1-stammen voor de luchtwegen en nieren, waarbij de gemiddelde schade aanzienlijk is.

Ook de mate van kruisbescherming van Massachusetts-vaccins varieerde van matig tot hoog.

Kruisbescherming

De mate van kruisbescherming door combinaties van Massachusetts met 793B-4/91-vaccins was hoog. De eigenschappen van de nu in Nederland aangetoonde stam zijn nog onbekend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer