Dijksma: geen geld voor legpluimveehouders

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) wil ondernemers niet financieel te hulp schieten, nu het zo slecht gaat in legpluimveesector.

Dijksma%3A+geen+geld+voor+legpluimveehouders
© nieuwe oogst Jos thelosen

Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders vroeg om een masterplan en steunmaatregelen voor de Nederlandse legpluimveesector.

Die sector heeft een financieel dramatisch jaar achter de rug als gevolg van overaanbod van eieren en een hoge voerprijs.

Europese markt

Volgens Dijksma is er sprake van een tijdelijke verstoring van de Europese markt en zal dit tot een nieuw evenwicht in vraag en aanbod leiden. Ze signaleert dat de marges inmiddels licht zijn verbeterd als gevolg van lagere voerprijzen en iets hogere eierprijzen.

Verder verwacht ze dat de marges verder verbeteren als gevolg van de toenemende eierconsumptie in Nederland en een verdere daling van de voerprijzen.

Ondernemersbeslissing

Volgens Oplaat heeft een aantal ondernemers in 2012 geïnvesteerd in huisvesting, waardoor ze niet hebben kunnen profiteren van hoge eierprijzen van dat jaar. Dijksma noemt dit een ondernemersbeslissing.

Zij kunnen in overleg met banken afspraken maken en eventueel een beroep doen op bijvoorbeeld het Bijstandsbesluit Zelfstandingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer