Nu ook vochtige voeders voor leghennen

Agrifirm, Bonda en Roxell introduceren gezamenlijk een nieuw voerconcept: Soliq. Een concept dat voor het eerst inzet van vochtige voeders voor legpluimvee mogelijk maakt.

Nu+ook+vochtige+voeders+voor+leghennen
© Agrifirmn

Het nieuwe voerconcept leidt volgens de drie bedrijven tot uniformere koppels en een hoger legpercentage. Soliq is bij twee pluimveehouders in Zeeland en Noord-Brabant in de praktijk getest

Vochtig mengsel voorkomt selectief pikken, stelt Agrifirm. 'In het mengsel plakken de grove en fijne deeltjes aan elkaar, waardoor de kippen niet meer selectief kunnen pikken en daardoor altijd alle voedingsstoffen binnen krijgen.'

Daardoor ontwikkelen ze tot uniformere koppels, die langer een hoog legpercentage vasthouden.

Meer eieren

Uit onderzoek door Agrifirm blijkt dat de kippen met vochtige voeding gemiddeld vier eieren per ronde meer leggen en het voer efficiënter benutten. Het voordeel voor de pluimveehouder kan oplopen tot 45 cent per hen per jaar.

Tot nu toe werden de voordelen van natte bijproducten alleen benut in de rundvee- en varkenshouderij.

Ontwikkeling

Agrifirm ontwikkelde het kernvoer. Bonda stelde de vochtrijke legmix samen uit vloeibare bijproducten. Roxell ontwikkelde een gepatenteerde doseer- en mengtechniek.

De CO2-uitstoot (5,1 procent) is lager dan bij conventionele voeding. Dat komt doordat Soliq 11 procent meer co-producten en 12 procent minder soja bevat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer