LTO+tegen+gps%2Dtransport+kippenmest
© Pieter stokkermans

LTO tegen gps-transport kippenmest

Het ministerie van Economische Zaken wil onwerkbare regels invoeren voor het transport van vaste pluimveemest. Dat stelt voorzitter Eric Hubers van LTO-vakgroep Pluimveehouderij.

Als het aan het ministerie ligt, moet alle vaste mest bij afvoer worden bemonsterd door onafhankelijke monsternemers. Ook moet iedere vrachtwagen en aanhangwagen zijn voorzien van een vast gps-systeem. Nu kan hier een flexibel systeem worden toegepast. Hierdoor vallen con tainers buiten de boot.

Volgens Cumela, de brancheorganisatie voor loonwerkers, wordt 30 tot 40 procent van het totale mestvolume in Zuidoost-Nederland illegaal verhandeld.

'Hierbij gaat het vooral om vaste mest, zo meldde Cumela', stelt Hubers.

Maatregelen

Dat was voor het ministerie reden voor drastische en buiten proportionele maatregelen, vindt Hubers.

‘De pluimveehouderij heeft met de mestverbrandingscentrale en het drogen en exporteren van mest bijna 95 procent van de afzet duurzaam geregeld. Hierdoor is de fraudedruk voor economisch gewin nihil.’

Onwerkbaar

Verder is het volgens de vakgroepvoorzitter onwerkbaar. Containers, die vaak worden ingezet, vallen buiten de boot.. Ook het bemonsteren is niet te doen, terwijl de kans op ziekteversleping hierdoor groot is.'

De regels zouden voor bijna alle transporten gelden. Voor ondernemers zonder grond, die enkel aan DEP leveren, komt er mogelijk een uitzondering.

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer