Alternatief+Buijtenland+met+natuur+en+boeren
© NVC/West8

Alternatief Buijtenland met natuur en boeren

De alternatieve boerenvariant voor het Buijtenland van Rhoon is 55 miljoen euro goedkoper dan het huidige plan van provincie Zuid-Holland. Ook levert het meer natuur op en kunnen de boeren naast hun normale bedrijfsvoering de polders beheren.

‘Wij zetten 11 procent van de polder om in natuur, terwijl het plan van de provincie op 80 procent komt’, verklaart voorzitter Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC).

‘Bovendien gaan wij meer soorten halen. We geven invulling aan hoogwaardige en internationaal beschermde dieren en planten. Ook dat is een wezenlijk verschil met het huidige plan.’

Landschapselementen

Het plan behelst een breed pakket landschapselementen waar vooral akkerflora en -vogels de ruimte krijgen.

Het gaat onder meer om akkerranden (55,8 hectare), voederakkers (51,1 hectare) bomendijken (31,2 hectare), Elzenhagen (3,4 hectare), hoogstamboomgaarden (33,1 hectare) en plasdrassloten (67 hectare).

Rendement

Van de 600 hectare krijgt uiteindelijk 23 procent een ‘ecologische focus’, waarvan 11 procent ‘een groene en blauwe adering’ oftewel natuur. De overige 12 procent bestaat uit elementen waarmee de boeren rendement halen.

De bestemming op deze gronden blijft dan ook agrarisch. Met de aanleg van het ‘boerenplan’ is ruim 12 miljoen euro gemoeid.

Dertig jaar

Voor het beheer wordt 50 miljoen euro uitgetrokken om contracten met de boeren af te sluiten voor telkens dertig jaar. ‘Een lange periode, daar is bewust voor gekozen’, motiveert Dirkmaat.

· Klik voor complete artikel op bijgesloten pdf

Weer

 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  8° / -1°
  30 %
Meer weer