Kamer+steunt+motie+tegen+nat+Buijtenland
© Actiecomité Red Polders Rhoon

Kamer steunt motie tegen nat Buijtenland

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer heeft vanmiddag de motie gesteund om het Buijtenland van Rhoon 'op een andere manier' in te vullen.

De motie van VVD'er Rudmer Heerema kreeg instemming van CDA, PVV, Christen Unie, SGP, PvdA, SP, D66, 50PLUS en Bontes. Alleen GroenLinks en de Partij voor de Dieren stemden tegen.

De partijen stellen in de motie dat 'er geen draagvlak is om de 600 hectare polders onder water te zetten'. Ze bepleiten een alternatief waarbij de provincie rekening houdt 'met de bestaande wensen en voorstellen van de bewoners in het gebied'.

Actie gaat door

Ondanks de steun van de Tweede Kamer gaan de Polderkinderen wel door met hun protestactie en de inzameling van handtekeningen op de petitiesite. Initiatiefneemsters en boerendochters Mariëlle en Sharona de Klerk: 'Je weet nooit of de provincie en de natuurlobby meegaan in dit nieuwe denkpatroon.'

Het doel is en blijft 40.000 handtekeningen binnen te halen om de omvorming van 600 hectare boerenland voor natuur en recreatie tegen te houden. De teller staat momenteel op ruim 17.000 handtekeningen.

Doorgaan

Een woordvoerder van de Zuid-Hollandse gedeputeerde Govert Veldhuijzen(CDA) meldde afgelopen week het plan gewoon uit te voeren. In 2016 beginnen de eerste onteigeningen. In 2021 moet het landschapspark Buijtenland van Rhoon klaar zijn. Vandaar dat de Polderkinderen nog harder willen doorgaan met acties.

De afgelopen weken lobbyden de twee zussen in de Tweede Kamer en bij minister Schultz om de ontpoldering tegen te houden. Ook de boeren geven de strijd nog niet op. Zij hebben inmiddels de Rotterdamse landschapsarchitect Adriaan Geuze ingeschakeld om hun Boerenvariant uit te werken.

Voor het Buijtenland moeten vijftien Rhoonse boeren wijken.

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  19° / 4°
  10 %
 • Maandag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer