Provincie bespreekt alternatief Buijtenland

Gedeputeerde Govert Veldhuijzen van Zuid-Holland wil 'serieus aan de slag' met boeren om tot een andere invulling te komen voor het Buijtenland van Rhoon. Dat zei hij gisteren in de Statencommissie Water en Groen.

Provincie+bespreekt+alternatief+Buijtenland
© Nieuwe Oogst

Voorwaarde is wel dat de provincie snel te horen krijgt hoe minister Melanie Schultz van Haegen (I&M) wil omgaan met de motie waar een ruime Kamermeerderheid voor stemde. Daarin staat dat er moet worden gezocht naar 'een ander invulling' van het Buijtenland.

De Statenleden willen weten hoe de provincie het project verder gaat uitvoeren, nu de Tweede Kamer wil dat er meer draagvlak wordt gezocht bij de boeren en bewoners in het gebied.

Planologische Kernbeslissing

Tegelijk houdt ook de Kamer vast aan de natuur- en recreatiedoelstellingen die zijn vastgelegd in de Planologische Kernbeslissing. Veldhuijzen gaf aan dat hij eerst 'precies wil weten' hoe het kabinet erin zit.

Vervolgens voert de gedeputeerde een gesprek over de nieuwe invulling met staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ). Daarna wil hij pas het gesprek over alternatieven aangaan met de boeren en natuurorganisaties.

Alternatief

Ook presenteerde Jaap Dirkmaat, oud-voorzitter en oprichter van Vereniging Das en Boom, gisteren een alternatief plan voor het Buijtenland van Rhoon zonder natte natuur. Hij deed zijn onderzoek in opdracht van de boeren in het gebied.

Volgens Dirkmaat kan versterking van biodiversiteit en recreatieve doeleinden ook gediend zijn met natuurakkers. De boeren kunnen op die manier blijven. Veldhuijzen noemt het plan 'interessant' en 'zinvol' om 'onderwerp van gesprek te laten zijn'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer