Kamer+tegen+nat+Buijtenland+van+Rhoon
© Actiecomité Red Polders Rhoon

Kamer tegen nat Buijtenland van Rhoon

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat provincie Zuid-Holland het Buijtenland van Rhoon op 'een andere manier' invult. VVD'er Rudmer Heerema diende daarover gisteravond een motie in, met steun van CDA, PVV, SGP en ChristenUnie.

De partijen stellen dat 'er geen draagvlak is om de 600 hectare polders onder water te zetten'. Ze bepleiten een alternatief waarbij de provincie rekening houdt 'met de bestaande wensen en voorstellen van de bewoners in het gebied'.

Er wordt dinsdag over de motie gestemd. De PvdA zou het voorstel inmiddels ook steunen. Verder heeft minister Schultz-Van Haegen (Infrastructuur en Milieu) aangegeven positief tegenover de motie te staan.

Niet nodig

Heerema stelt voor Radio Rijnmond dat de ontpoldering niet nodig is. Hij heeft de afgelopen weken het gebied bezocht en met de betrokken partijen gesproken. 'De boeren kunnen blijven zitten wat mij betreft.'

De VVD'er wil invulling geven aan de ideeën van de boeren, bewoners en gemeente Albrandswaard, die de polders niet onder water willen zetten. 'Er wordt gekoerst op natte natuur, terwijl de bewoners koersen op de economische waarde van het gebied.'

Protest en lobby

Tegen de ontpoldering is de afgelopen maanden een grote protestactie opgang gedaan, Red de Polders in Rhoon . Boerendochters Sharona en Mariëlle de Klerk zijn een burgerinitiatief gestart om 40.000 handtekeningen te verzamelen. Als dat lukt, moet het natuurproject opnieuw in de Tweede Kamer worden behandeld. De teller staat nu op 17.000 handtekeningen.

De afgelopen weken lobbyden de twee zussen in de Tweede Kamer en bij minister Schultz om de ontpoldering tegen te houden. Ook de boeren geven de strijd nog niet op. Zij hebben inmiddels de Rotterdamse landschapsarchitect Adriaan Geuze ingeschakeld om hun Boerenvariant uit te werken.

Voor het Buijtenland moeten vijftien Rhoonse boeren wijken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer