Polderkinderen%3A+plan+Buijtenland+van+tafel
© Nieuwe Oogst

Polderkinderen: plan Buijtenland van tafel

De dochters en zonen van boeren die moeten wijken voor het Buijtenland van Rhoon hebben de gemeenteraad van Albrandswaard verzocht het bestemmingsplan te torpederen.

Boerendochters Mariëlle (22) en Sharona (18) De Klerk presenteerden tijdens de raadsvergadering hun burgerinitiatief. Er zijn nu 12.000 handtekeningen tegen de aanleg van 600 hectare natuur en recreatie op Midden-IJsselmonde verzameld.

Het project wordt in de volksmond ook wel 'Hedwige II' genoemd.

'Wij vinden dat de gemeente ervoor moet zorgen dat het bestemmingsplan Buijtenland wordt herzien. De veel te hoge eisen en doelstellingen voor natuur maken het huidige bestemmingsplan onwerkbaar, nu en voor de toekomst', stellen de zusters De Klerk.

Toekomst

'Onze ouderlijke bedrijven en onze toekomst moeten een volwaardige agrarische bestemming krijgen waarbinnen het uitoefenen van een commercieel landbouwbedrijf mogelijk is ', geven de dames aan.

'Verbreding met zorg, educatie, recreatie en/of natuur moet een keuze kunnen zijn en geen verplichting zoals nu.'

Het voorstel kost geen geld, het levert alleen maar op, geven de zussen aan. 'Ongeveer 120 miljoen euro direct en op de lange termijn daarbij nog de subsidies en kosten van onderhoud', stellen Sharona en Mariëlle de Klerk.

Steun

Het burgerinitiatief van de poldermeiden wordt gesteund door 25 ingezetenen. Aan deze wettelijke voorwaarde voldoet de actie 'Stop Project Buijtenland Nu' inmiddels.

De handtekeningenactie gaat verder door. Doel blijft om 40.000 handtekeningen te verzamelen, zodat het plan opnieuw door de Tweede Kamer wordt behandeld.

Het protest werd ondersteund door het muzikale formatie 'The Amazing Stroopwafels'. Die had hun bestaande nummer 'Nieuwe natuur' aangepast aan de situatie in Rhoon.

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer