LEI%3A+EU+kan+75+miljard+euro+besparen
© foodwaste

LEI: EU kan 75 miljard euro besparen

Het verminderen van voedselverspilling met 40 procent door huishoudens en detailhandel in de Europese Unie (EU) zorgt voor een besparing van 75,5 miljard euro per jaar.

De jaarlijkse besparing per persoon komt op 123 euro. LEI Wageningen UR onderzocht in opdracht van de Europese Commissie wat de effecten zijn van het terugdringen van de voedselverspilling op de vraagzijde van de economie.

Minder grond

Door de vermindering van voedselverspilling is veel minder grond nodig voor de teelt van landbouwgewassen. LEI berekende dat bij een reductie van 40 procent in de Europese Unie 28.940 vierkante kilometer kan worden bespaard.

Dat is ongeveer gelijk aan de oppervlakte van België. Het grootste deel van de landbouwgrond komt vrij dankzij een vermindering van verspilling van zuivelproducten, groente en fruit, rood en wit vlees en van zuivelproducten.

Gezond voedingspatroon

Opvallend resultaat uit het onderzoek is verder dat het aannemen van een gezond voedingspatroon nog meer landbesparing oplevert dan minder voedselverspilling.

Uit vervolgonderzoek moet blijken wat de effecten zijn van het reduceren van voedselverliezen op de aanbodzijde in de economie en op de rest van de wereld.

Dus wat betekent de besparing voor de landbouw en aanverwante sectoren en welke gevolgen zijn er voor de globale voedselzekerheid.

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer