Helft+voedselproductie+weggegooid
© foodwaste

Helft voedselproductie weggegooid

De helft van het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt uiteindelijk weggegooid. Dat staat in een rapport van het Britse Institution of Mechanical Engineers (IME).

Voor het enorme verlies aan voedsel zijn verschillende redenen, claimt IME.

Belangrijkste voorbeelden zijn: slechte infrastructuur en opslagmogelijkheden, te strenge houdbaarheidsdata, te grote verpakkingen en consumenten die geen 'mismaakt' voedsel willen.

Druk op land

IME roept tot actie op deze verspilling tegen te gaan. De wereldbevolking groeit en de druk om grondstoffen, water, land en energie neemt toe, stelt het instituut in het rapport.

We verspillen onnodig veel land, water en energie om gewassen te kweken die verloren gaan tijdens het produceren, verwerken en distribueren van voedsel, zegt Tim Fox van IME.

'Om een voorbeeld te geven: ongeveer 550 miljard kuub water wordt wereldwijd verspild door het telen van gewassen die nooit de consument bereiken.'

Kennis

Het instituut wil dat nationale overheden en organisaties als de Verenigde Naties investeren in de ontwikkeling van kennis en technologie van efficiënte teelttechnieken, opslag, en distributie.

'Er moet worden gedacht volgens het principe van minimale verspilling', zo staat in de conclusies van het rapport. Ook moeten consumenten worden 'opgevoed' om minder hoge verwachtingen te hebben van het aangeboden assortiment.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 3°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
Meer weer