Verhorst: durf boeren beheer EHS te geven

Provincie Zuid-Holland moet 'creativiteit, durf en vertrouwen' tonen om boeren in te zetten om de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) te realiseren. Dat betoogde provinciaal voorzitter Arie Verhorst gisteren tijdens de EHS-hoorzitting voor de Statencommissie Groen & Water.

Verhorst%3A+durf+boeren+beheer+EHS+te+geven
© Wim van Vossen

'Het feit dat nu veel meer gebiedspartijen dan eerst aan de lat staan om te kijken of EHS-opgaven kunnen worden gerealiseerd en wat daar voor nodig is, spreekt ons zeer aan', stelt Verhorst.

Dat geeft volgens hem nieuwe kansen met meer draagvlak en mogelijkheden voor zelfrealisatie door boeren of samenwerkingsverbanden.

Kavelruilinstrument

De inbreng van BBL-gronden en het kavelruilinstrument zijn daarbij hard nodig, stelde de voorzitter. Als voorbeeld noemde hij de Krimpenerwaard, waar een natuurcoöperatie EHS-gronden beheert.

'We vragen van Provinciale Staten om deze nieuwe manier van werken te ondersteunen en vooral te bewaken.'

Onzekerheid

Verhorst hamerde er verder op dat veel boeren in Zuid-Holland, die in of rond EHS-gebieden zijn gevestigd, nog steeds in grote onzekerheid verkeren. 'Dat is zeer ongewenst.'

'Helaas lijkt het een gegeven dat het voltooien van de realisatie van de overblijvende EHS opgave naar achteren is geschoven, zelfs tot 2027', aldus Verhorst.

'Er zijn dan ook onvoldoende middelen als er niet tenminste 30 procent aanvullende financiering bij andere partijen wordt gevonden.'

Natuurmantel

Ook stelde Verhorst de term 'Natuurmantel' aan de kaak die in ontwerpvisie van provincie voorkomt. 'Een ongewenst proefballonnetje.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer