Respijt+voor+Drentse+knelpunten+EHS
© Nieuwe Oogst

Respijt voor Drentse knelpunten EHS

Boeren die in de problemen komen door de laatste aanwijzing van robuuste natuur in Drenthe krijgen een herkansing. De knelgevallen die LTO Noord en ook individuele boeren naar voren hebben gebracht, worden opnieuw bekeken door deskundigen.

LTO Noord Drenthe en enkele boeren stelden vanmorgen in de commissie Omgevingsbeleid van Provinciale Staten enkele tientallen probleemgevallen aan de orde rond de begrenzing van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

De standsorganisatie hield de afgelopen tijd een uitgebreide inventarisatieronde.

Regulier grasland

Het gaat vooral om aanwijzingen van landbouwgrond tot EHS die vervolgens niet kan worden aangekocht door de provincie. Verder betreft het percelen regulier grasland die alleen nog botanisch mogen worden beheerd.

Verder kwam een bedrijf aan de orde dat na uitplaatsing opnieuw in de EHS dreigt te komen liggen.

Geschrapt

De provinciale Commissie Landelijk Gebied (CLG) gaat deze knelgevallen nu bekijken. Intussen wordt wel eind deze maand een aangepaste EHS-kaart naar het rijk gestuurd. De afgelopen tijd is uit geldgebrek ruim 7.000 hectare Drentse EHS geschrapt.

Op basis van de bevindingen van de CLG kan volgend jaar eventueel een nieuwe kaart worden ingediend.

Aanpassing

De aanpassing van de planning komt er op voorstel van het CDA. De andere partijen en gedeputeerde Rein Munniksma schaarden zich achter het plan. Provinciale Staten hakken op 26 juni de knoop door.

Weer

 • Woensdag
  6° / 3°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
Meer weer