Utrecht+komt+met+nieuw+natuurbeleid
© Nieuwe Oogst

Utrecht komt met nieuw natuurbeleid

Slimme samenwerkingsverbanden, meer focus op natuursystemen, innovatieve manieren om geld te verdienen en de 'gebruiker van de natuur centraal. Dat zijn belangrijke kenmerken van het nieuwe natuurbeleid van provincie Utrecht.

Onder de titel ‘Utrecht, netwerk van natuur' zet de provincie in op aantrekkelijke, toegankelijke en betaalbare natuur voor iedereen. Dat meldt de provincie in aansluiting op het gisteren gesloten Natuurpact.

Het nieuwe beleid is een vernieuwing van het bestaande uit 1992. Het kleinere budget en de insteek grotere rol voor maatschappelijke partners en burgers liggen er aan te grondslag.

Praktisch

De focus van het beleid komt te liggen op grote natuursystemen. Verder vergroot een minder hoog detailniveau de kansen om de natuur op praktische en efficiënte wijze in te richten en beheren, stelt de provincie.

Utrecht geeft de de komende vier jaar zo'n 200 miljoen euro uit voor verbetering van het landelijke gebied, waarvan een belangrijk deel bedoeld is om de natuurdoelen te realiseren.

Aankoopplicht

LTO Noord kan het nieuwe beleid in hoofdlijnen ondersteunen. 'De participatiemaatschappij uit de troonrede is er in terug te zien. Met meer ruimte voor bijvoorbeeld de gebiedscollectieven in agrarisch natuurbeheer', reageert secretaris Theo Stam van LTO Noord.

Wel hamert hij op de koopplicht die de provincie moet hanteren bij boeren die grond willen verkopen voor de nog te realiseren 1.500 hectare Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

'Dijksma geeft de EHS de tijd tot 2027, maar bij aanbod moet er direct gekocht worden', stelt Stam.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Weer

 • Vrijdag
  16° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  10 %
 • Zondag
  15° / 13°
  80 %
Meer weer