VVD%3A+torenhoge+natuurambities+loslaten
© Nieuwe Oogst/Mike Schellart

VVD: torenhoge natuurambities loslaten

De Zuid-Hollandse VVD-fractie vindt dat de ambities voor het natuurbeleid moeten worden bijgesteld. Er is door het rijk te weinig geld voor gereserveerd.

'In plaats van luchtkastelen bouwen moet de provincie daarom door innovatie en samenwerking doelen verwezenlijken die wel bereikbaar zijn', stelt Statenlid Arie-Piter Noordermeer.

Hij heeft uitgerekend dat voor de oorspronkelijke plannen ruwweg 9 miljard euro nodig zijn. 'Er gaan heel wat kabinetten overheen voor je dat geld bij elkaar hebt gesprokkeld. Laten we geen tijd verspillen aan het praten over onhaalbare opties, maar nuchter kiezen voor reële doelen.'

Ondergeschoven kindje

De VVD vraagt ook aandacht voor een ‘ondergeschoven kindje’ van het natuurbeleid: de aanpak van de wereldwijde biodiversiteitscrisis.

Noordermeer: 'Als je productieve Nederlandse landbouwgrond omtovert tot natuurgebied, moet dat ergens anders in de wereld gecompenseerd worden. We willen de voedselvoorziening immers op peil houden. Het probleem is echter dat de grond elders vaak minder productief is dan hier. Dat kost dan dus meer natuur én meer geld.'

Innovatief

De VVD voelt zich gesteund door het Wereld Natuur Fonds. Noordermeer: “Het WNF wil dat de productie per hectare omhoog gaat, met minder gebruik van water en mineralen. Zuid-Hollandse boeren zijn innovatief genoeg om dat voor elkaar te krijgen, maar moeten dan van de provincie wel de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
Meer weer