Kamer: geen 'middelen' voor particulieren

Gewasbeschermingsmiddelen met neonicotinoïden die gevaarlijk zijn voor bijen en hommels worden als het aan de Tweede Kamer ligt niet meer verkocht aan particulieren. Alleen voor beroepsmatig gebruik zijn uitzonderingen mogelijk.

Ook de verkoop van producten als vlooienbandjes, mierenlokdoosjes en vliegenstrips zou moeten stoppen, omdat ook daar neonicotinoïden inzitten. Die middelen dragen volgens deskundigen bij aan de hoge sterfte onder bijen en hommels.

Een Kamermeerheid stemde gisteren in met het voorstel van de Partij voor de Dieren, die al jaren ijvert voor een verbod. Via bijvoorbeeld mierenkorrels belandt het spul in de bodem waar planten het kunnen opnemen.

Bijensterfte

Idee is dat door een verbod mensen niet meer ongewild kunnen bijdragen aan de bijensterfte. Bijen en hommels zijn onmisbaar voor de landbouw en voedselproductie, maar de afgelopen jaren neemt hun aantal sterk af.

De Europese Commissie kondigde onlangs aan dat vanaf september het particulier gebruik van drie soorten gewasbeschermingsmiddelen wordt verboden. Dat gaat om een klein deel van een groter aanbod aan bestrijdingsmiddelen.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer