Drie+neonicotino%C3%AFden+verboden
© Nieuwe Oogst

Drie neonicotinoïden verboden

De Europese Commissie heeft besloten de toepassing van drie neonicotinoïden definitief te verbieden. De commissie noemt deze middelen schadelijk voor bijen. Het verbod geldt op alle gewassen die voor bijen aantrekkelijk zijn, behoudens enkele uitzonderingen.

Het gaat om de volgende neonicotinoïden: imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin. Gebruik op gewassen als maïs, koolzaad, erwt en bloeiende siergewassen en granen wordt verboden of beperkt.

Er wordt een uitzondering gemaakt voor toepassingen waarbij bijen niet met deze middelen in aanraking komen. Zoals toepassingen onder glas, op wintergranen, bij spuittoepassingen die na de bloei worden gebruikt en op gewassen die worden geoogst voordat ze tot bloei komen.

Ingangsdatum

De toelating van het drietal gewasbeschermingsmiddelen wordt op 30 september 2013 ingetrokken of aangepast. Het verbod op het verhandelen en gebruiken van behandeld zaad voor gewassen die voor bijen aantrekkelijk zijn, gaat in op 1 december 2013. De beperkte toelating geldt voor minimaal twee jaar.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft het College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden gevraagd de hiervoor noodzakelijke aanpassingen van Nederlandse toelatingsbesluiten conform het besluit van de Europese Commissie door te voeren.

'Levensbelang'

Dijksma had op het verbod aangedrongen. Ze spreekt van een belangrijk besluit. 'Bijen zijn van levensbelang voor de gewasbestuiving en daarmee voor onze voedselvoorziening.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer