Nefyto: 'Te veel voorzorg neonicotinoïden'

'De discussie over neonicotinoïden moet terug naar risico-evaluatie', zegt Nefyto-directeur Maritza van Assen in het Nefyto-bulletin van maart. De discussie is volgens haar doorgeschoten naar het voorzorgprincipe. Zij vindt dat zorgelijk en niet terecht.

Nefyto%3A+%27Te+veel+voorzorg+neonicotino%C3%AFden%27
© Nieuwe Oogst

Op Europees en nationaal niveau speelt momenteel de discussie over een eventueel verbod op neonicotinoïden, dit in verband met de bijensterfte. Volgens Van Assen is dit verband wetenschappelijk nog niet aangetoond.

Ondanks die constatering ziet zij het gevaar van een (tijdelijk) verbod op middelen die neonicotinoïden bevatten. 'Dit strookt niet met de principes waarop het Europese toelatingsbeleid is gebaseerd.'

Verantwoord omgaan

Het verantwoord omgaan met risico’s hoort bij gewasbescherming, benadrukt de directeur van Nefyto. 'Daarom worden actieve stoffen en toepassingen op hun risico beoordeeld.'

De industrie deelt de zorgen over de bijensterfte en wil zonder meer bijdragen aan een oplossing.

Monitoringsprogramma

'Zo heeft de industrie aangegeven een gezamenlijk monitoringprogramma te willen opzetten. Dat geeft inzicht of de theoretische risico’s zich ook daadwerkelijk in de praktijk in Nederland voordoen', licht Van Assen toe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer